Leone Holzhaus is een Hollandse schilderes geboren in Bussum in 1948 en woont sinds 1990 in Portugal.Opgeleid als Graphic Designer aan de Academie Artibus,maar haar creatieve vrijheid komt naar voren in haar schilderkunst.

Sinds 2010 woont en werkt Leone in “ Barretos", een dorp aan de voet van het schilderachtige vestingstadje Marvão, waar de tijd stil staat. In een traditionele kruidenierswinkel met café, een kleurige, besloten ‘tasca’ die zij in originele staat heeft behouden.

Binnen de muren van het kasteel van Marvão heeft zij nu een galerie geopend,waar Leone werkt.U kan haar ontmoeten en ook haar werk zien en kopen.

Hollandse schilders hebben altijd oog gehad voor het licht. Ware meesters in het laten zien en laten spreken van licht. In die traditie heeft Leone haar plek gevonden in het wijdse, heuvelachtige binnenland van het noordelijke deel van Alentejo, dicht bij de grens met de spaanse Extremadura.

Licht dat de sfeer van het landschap bepaalt. Licht op de gezichten en de kleding van de mensen op het land, in de straatjes, bij de wasplaats. De mannen die de kurkeiken pellen. De felle Portugese zon die contrastrijke schaduwen tekent op de hagelwitte muren van de huizen, op de kerkmuur. Licht op de ezel onder een boom.

De ruimte en de stilte van het zinderend warme landschap, Leone ziet het allemaal, beleeft het allemaal en schildert het allemaal. Impressies en portretten met een verhaal want Leone kent de mensen en hun geschiedenis. Het zijn de mensen uit de buurt en het werden vrienden
Haar werk biedt een venster in deze echte regio van Portugal.